Google LightHouse Nedir? | Neden Kullanılır?

Google LightHouse Nedir? | Neden Kullanılır?

Google LightHouse

Websitelerinin performans ölçümü için uzun yıllardan beri kullanılmakta olan PageSpeed Insight yani PSI, daha çok bilgisayar yönlü indeksleme odaklı olmasından mütevellit Google’n mobil indekslemeye geçiş önceliği vermesiyle beraber tek başına yetersiz kalmaya başlamış ve gerek kullanıcılar gerekse Google bu anlamda yeni bir arayış içerisine girmiştir. Bu arayışa cevap verebilmek adına Google yeni performans analizi aracı olan Google LightHouse tanıtımını gerçekleştirmiştir.

Google LightHouse Nedir?

Web sitelerinin ve arama indekslerinin daha da kaliteli olabilmesi adına Google,  LightHouse performans analiz aracını yayınlamıştır. Chrome geliştirici araçları ile ve Chrome eklentisi olarak kullanılabilen Google LightHouse, tamamen açık kaynak kodlu ve geliştirilebilir bir performans analizi aracıdır.

google light house nedir, google light house neden kullanılır

Google LightHouse ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Google Development Tools ve Google Chrome Eklentisi olarak tasarlanan analiz araçları arasında ufak bir fark vardır. Bu fark ise şu şekildedir;  Chrome Eklentisi olarak tasarlanan Google LightHouse içerisinde “SEO” bölümü bulunup, sitelerinizin SEO performansını analiz etmenize yardımcı olabilmektedir.
  • Sadece kendi sitelerinizi değil rakip siteleri de analiz edebilmenize olanak sağlamaktadır.
  • Google kodlarını engelleyen  AdBlock, AdBlock PRO gibi eklentiler, Google LightHouse Google Eklentisi modülünün düzensiz çalışmasına sebebiyet verebilmektedir.
  • Google LightHouse  üzerinde analizler sayfa sayfa yapılmaktadır bu sebepten sadece anasayfa değil tüm içeriklerinizin analizini sağlamalısınız.
  • Henüz Türkçe dil desteği bulunmayan Google LightHouse, çok yakında Türkçe dil desteğini de kullanıma sunacaktır.

google light house nedir, google light house neden kullanılır

LightHouse için Analiz Kriterleri Nelerdir?

İlk olarak belirtmekte fayda var ki,  bütün kriterler SEO ile ilgili olmamakla birlikte tasarımdan sayfa yükleniş hızına kadar pek çok faktör dikkate alınmaktadır.  Google burada indekslerin hızlı açılan ve kaliteli web siteleri olmasını amaçlamakta olduğundan dolayı sadece içerik tek başına yetersiz kalabilmektedir. Bu noktada analizleriniz doğrultusunda web sitelerinizde daha sade ve hızlı açılan tasarımlar kullanabilirsiniz.

Başlıca kriterler ise şu şekildedir;

  • Performans 
  • Progressive Web App (PWA)
  • SEO
  • Acessibility (Erişilebilirlik)
  • Best Practices (En İyi Uygulamalar) 
Web Tasarım

Web Tasarım

İşletmenizin ve markanızın kurumsal kimliğe sahip olması adına yenilikçi web sitesi projeleri oluşturuyoruz. Faaliyet alanınıza uygun olarak e-ticaret, kurumsal web sitesi, UX kullanıcı deneyimi yüksek web tasarım çalışmalarınızı, deneyimli ekibimizle yürütebiliriz.

Ürününüz veya hizmetiniz için en iyisini birlikte yapalım.

Uzmanlığımızı ve yeteneğimizi, ürün ve hizmetleriniz ile birleştirelim.
FORMU DOLDURUN SİZİ ARAYALIM
Biz Sizi Arayalım