Blockchain: Dijital Değişim Motoru

Blockchain: Dijital Değişim Motoru

Blockchain & Web3.0

Teknoloji hızlı bir şekilde gelişiyor ve çok farklı ihtiyaçlar için yeni teknolojiler ortaya çıkıyor. Özellikle sınırsız veri girişi ve yapay zekanın hızlı bir şekilde yükselmesi birçok çözümü de beraberinde getiriyor. Son zamanlarda en çok merak edilen teknolojiler arasında blockchain ve web 3.0 geliyor.

Blockchain; kırılamayan, şeffaf, dağıtılmış dijital kayıt zinciri olarak tanımlanabilir. İnternet ortamındaki en değerli zincir mimarisi olarak öne çıkar. Bu zincir sisteminde her blok kendinden bir önceki bloğu Hash fonksiyonu sayesinde referans olarak tanımlıyor. Bu sayede ortaya kesintisiz bir zincir sistemi çıkıyor. Bu sayede blockchain yani diğer adıyla blok zinciri terimi ortaya çıkıyor. Bu sistem üzerinde hep yeni kayıtlar eklenebilen bir web tabanı süreci vardır. Bu sistem ile kripto para, finansal kayıt ya da sözleşmeler oluşturma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Web 3.0 yapay zeka temelli web olarak nitelendirilebilir. Bu teknolojide içerik kontrolü insan kontrolünden çıkar ve tamamen yapay zeka kontrolüne girer. Bu sistemde yazılımlar içerikleri kullanıcıya özel üretir ve anlamsal bir web deneyimi ortaya çıkar. Şuan web 3.0 tam olarak kullanılmasa da web 2.0 sisteminin sonlarında ve web 3.0 sistemine geçiş sürecinde bulunuyoruz.

Blockchain Nedir?

Blockchain, sistemi değiştirmeyi, hacklemeyi veya aldatmayı zorlaştıracak veya imkansız hale getirecek şekilde bilgi kaydetme sistemidir.

Bir blok zinciri üzerinden blok zincirindeki tüm bilgisayar sistemleri ağına çoğaltılan ve dağıtılan işlemlerin dijital bir defteridir. Zincirdeki her blok bir dizi işlem içerir ve blok zincirinde her yeni işlem gerçekleştiğinde bu işlemin bir kaydı her katılımcının defterine eklenir. Birden fazla katılımcı tarafından yönetilen merkezi olmayan veritabanı, Dağıtılmış Defter Teknolojisi olarak bilinir.

Blockchain, işlemlerin hash adı verilen değişmez bir kriptografik imza ile kaydedildiği bir dağıtılmış defter teknolojisi türüdür. Bir zincirdeki bir blok değiştirilirse hemen anlaşılması mümkün olur. Bilgisayar korsanları bir blockchain sistemini bozmak isteselerdi, zincirin tüm dağıtılmış sürümlerinde zincirdeki her bloğu değiştirmek zorunda kalacaklardı. Bitcoin ve Ethereum gibi blok zincirleri, zincire bloklar eklendikçe sürekli büyüyor ve bu da defterin daha güvenilir hale gelmesini sağlıyor.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Her işlem gerçekleştiğinde bir veri bloğu olarak kaydedilir. Bu işlemler, maddi (bir ürün) veya maddi olmayan (entelektüel) olabilen bir varlığın hareketini gösterir. Veri bloğu seçtiğiniz bilgileri kaydedebilir. Kim, ne, ne zaman, nerede, ne kadar ve hatta bir gıda sevkiyatının anlık durumu gibi birçok detayı takip etmek mümkün olur.

Her blok kendinden önce ve sonra olanlara bağlanır. Bu bloklar, bir varlık bir yerden bir yere taşınırken veya sahiplik el değiştirirken bir veri zinciri oluşturur. Bloklar, işlemlerin tam zamanını ve sırasını onaylar. Ayrıcabloklar, herhangi bir bloğun değiştirilmesini veya mevcut iki blok arasına bir bloğun yerleştirilmesini önlemek için güvenli bir şekilde birbirine bağlanır.

İşlemler geri dönüşü olmayan bir zincirde birlikte bloke edilir. Her ek blok, önceki bloğun ve dolayısıyla tüm blok zincirinin doğrulanmasını güçlendirir. Bu blok zincirini hacklemeye karşı belirgin güvenilir hale getirmektedir. Bu sayede kötü niyetli bir kişi tarafından sisteme girilme olasılığını ortadan kaldırır. Ayrıca sizin ve diğer ağ üyelerinin güvenebileceği işlemlerin bir defterini oluşturur.

Blockchain Avantajları Nelerdir?

Blockchain sistemi son yıllarda birçok işletmenin ve ticari yapının kullandığı bir teknoloji. Birçok avantajı ve işlevselliği sayesinde her geçen gün daha fazla tercih ediliyor.

Blockchain avantajları şöyle sıralanabilir;

  • Daha fazla güven

Blockchain ile yalnızca üyelere özel bir ağın üyesi olarak, doğru ve zamanında veri alabilirsiniz. Ayrıca gizli blok zinciri kayıtlarınızın yalnızca özel olarak erişim izni verdiğiniz ağ üyeleriyle paylaşılır. Bu da sisteme daha fazla güven duyulmasını sağlar.

  • Daha fazla güvenlik

Tüm ağ üyelerinden veri doğruluğu konusunda fikir birliği gereklidir. Doğrulanmış tüm işlemler kalıcı olarak kaydedildiği için bir daha değiştirilemez. Hiç kimse, hatta bir sistem yöneticisi bile, bir işlemi silemez. Bu nedenle güvenlik önlemleri en üst düzeydedir.

  • Daha fazla verimlilik

Bir ağın üyeleri arasında paylaşılan dağıtılmış bir defter sayesinde zaman kaybettiren kayıt mutabakatları ortadan kalkar. İşlemleri hızlandırmak için, akıllı sözleşme adı verilen bir dizi kural blok zincirinde saklanabilir ve otomatik olarak yürütülebilir. Bu sayede çalışma verimliliği ve gereksiz iş yükü ortadan kalkar.

Web 3.0 (Web3) Nedir?

Web 3.0 (Web3), web teknolojilerinin evriminin üçüncü neslidir. World Wide Web olarak da bilinen web, web sitesi ve uygulama hizmetleri sağlayan, internetin nasıl kullanıldığını ortaya koyan temel katmandır.

Web 3.0 hala gelişiyor ve tanımlanıyor. Bu nedenle, evrensel olarak kabul görmüş bir tanım yok. Bununla birlikte Web 3.0'ın merkezi olmayan uygulamalara güçlü bir vurgu yapacağı ve blockchain tabanlı teknolojilerin kapsamlı bir şekilde kullanılacağı bilinen bir gerçek. Web 3.0, daha akıllı ve uyarlanabilir uygulamaları güçlendirmeye yardımcı olmak için yapay zekadan da yararlanacak.

Web 3.0 Nasıl Çalışır?

Web 1.0 ve Web 2.0 teknolojileriyle, HTML dili web sayfalarının düzenini tanımlar. HTML, Web 3.0 ile temel bir katman olmaya devam edecektir. Ancak veri kaynaklarına nasıl bağlandığı ve bu veri kaynaklarının nerede bulunduğu, web'in önceki nesillerinden biraz farklı olabilir.

Web 2.0 çağındaki birçok web sitesi ve neredeyse tüm uygulamalar, veri sunmak ve işlevselliği etkinleştirmeye yardımcı olmak için bir tür merkezi veritabanını kullanıyor. Web 3.0 ile merkezi bir veritabanı yerine, uygulamalar ve hizmetler merkezi olmayan bir blok zincirinden yararlanır. Blockchain ile temel fikir, keyfi bir merkezi otorite yerine dağıtılmış bir fikir birliği sistemi vardır.

Blockchain ve Web 3.0 topluluğu içinde ortaya çıkan bir yönetim ideali merkezi olmayan özerk bir organizasyon kavramıdır. Bir platformun operasyonlarını yöneten merkezi bir otoriteye sahip olmak yerine, bir merkezi olmayan bir özerk yapı ile Web 3.0 teknolojileri ve toplulukları, merkezi olmayan bir yaklaşımla denenmiş bir özyönetim elde eder.

Web 3.0 Avantajları Nelerdir?

  • Dağıtılmış Yönetim Vardır: Yönetim ve uygulamaların büyük ölçüde merkezileştirildiği web'in ilk iki neslinin aksine, Web 3.0 merkezi olmayan bir yapıya sahip olacak. Uygulamalar ve hizmetler, merkezi bir otoritenin olmadığı dağıtılmış bir yaklaşımda kullanılacak.
  • Blockchain Tabanlıdır: Blockchain, merkezi olmayan uygulamaların ve hizmetlerin oluşturulmasını mümkün kılan sistemdir. Blockchain ile hizmetler arasındaki veri ve bağlantı, merkezi veritabanı altyapısından farklı bir yaklaşımla dağıtılır. Blockchain ayrıca değişmez bir işlem ve etkinlik defteri sağlayabilir. Ayrıca merkezi olmayan bir dünyada doğrulanabilir özgünlük sağlamaya yardımcı olabilir.
  • Kripto para birimi Kullanılır: Kripto para birimi kullanımı, Web 3.0 hizmetlerinin önemli bir özelliğidir.
  • Yapay Zeka Desteklidir: Genel olarak daha fazla otomasyon, Web 3.0'ın önemli bir özelliğidir ve bu otomasyon büyük ölçüde yapay zeka desteklidir.

Blockchain ve Web 3.0 kavramları iç içe kavramlardır. Merkezi bir yönetimde sınırlı bir hizmet kullanımı yerine daha bağımsız bir yönetim sistemi isteyenler web 3.0 teknolojisini tercih ediyorlar. Bu sistem de güvenlik açısından blockchain sistemini kullanarak tüm olumsuzlukları ortadan kaldırıyor.

Web Yazılım

Web Yazılım

Kurumsal ve bireysel ihtiyaçlara yönelik web yazılım projeleri geliştiriyoruz. Hayalinizdeki projeleri dijital dünyaya taşıyacak yazılım ve kodlama çalışmalarını hayata geçiriyoruz.  Öncelikle web yazılım ve mobil uygulama yazılımı alanında taleplerinizi dinlenir.  Ekibimiz tarafından taleplerinize yönelik projelendirme yapılır.

Web tasarım ve kodlama çalışmaları sonrasında projeniz sunulur. İstediğiniz revizeler sonrasında web yazılım projelerinizin son hali teslim edilir. Web yazılım hizmeti sonrası destek konusunda da Kumsal Ajans güvencesi devam eder.

Ürününüz veya hizmetiniz için en iyisini birlikte yapalım.

Uzmanlığımızı ve yeteneğimizi, ürün ve hizmetleriniz ile birleştirelim.
FORMU DOLDURUN SİZİ ARAYALIM
Biz Sizi Arayalım