Extranet Nedir? | Ne İşe Yarar? | Kullanım Alanları

Extranet Nedir? | Ne İşe Yarar? | Kullanım Alanları

Extranet, bir iş ortaklığında tedarikçi , müşteri ya da diğer paydaşların aynı yazılım ve protokolleri internet üzerinden kullanmasını sağlayan ağdır.  Başka bir deyişle tedarikçi ve müşteriler arasındaki iletişimi güçlendirmek için World Wide Web teknolojisi kullanan kurumsal bir intranet uzantısı olarak da nitelendirilebilir.  Bu ağ iş akışının hızlanmasını sağlayan ve verimliliğini arttıran bir erişim ortamıdır.

Kurumsallaşma yoluna giden işletmeler ve hizmet ağı içinde farklı paydaşlar bulunan işletmeler temel bir bilgisayar ağıyla yetinmemelidir. Bilginin değerinin her geçen gün arttığı bir zaman diliminde işletmeler intranet, extranet ve internet ağlarını profesyonel bir bakış açısıyla organize etmelidir.

Firmanızın kendi içindeki operasyonlarda,  operasyonlarda müşteri ya da tedarikçi işlemlerinin takip edilmesinde ticari fayda sağlayacak sistemlere sahip olmanız gerekiyor. Ulusal olarak faaliyet gösteren kurumsal işletmelerde  kurumsal bir web sitesi ve intranetler çok sayıda avantaj sunmaktadır. Ancak iş sürecini daha etkin hale getirmek için extranet yapılandırmasına ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz.

Extranet Ne İşe Yarar?

Extranet temel işlevi bir işletmenin tedarikçileri, müşterileri ve diğer harici iş ortaklarıyla bağlantı kurarak şirketler arası ilişkileri kolaylaştıran ve işbirliğine dayalı olan internet tabanlı bir ağdır. Bu sistem sayesinde bir işletmenin tüm operasyonlarındaki paydaşlar fiziki bir bağlılık olmadan internet bağlantısı sayesinde bilgi alışverişi yapabilir ve operasyon takibi gerçekleştirebilir.

Extranetin temel çıkış noktası üçüncü taraflar arasındaki iş birliğidir. Her işletme müşteri, tedarikçi, serbest çalışan, dış yatırımcı gibi birçok paydaşla dış kaynaklar üzerinden çalışmaktadır. Bu sistemler harici iş birliğinde dijital bir ofis oluşturmayı sağlar.  Şirket intranetlerinde kullanılan kimlik doğrulama yöntemleriyle internet tabanlı güçlü ve güvenli bir iletişim sistemi oluşturulabilir.

Bu sistemlerde paydaşlar kullanıcı kimliği ve parola kullanarak farklı kimlik doğrulama araçlarıyla ağa erişim sağlar. Bu yüzden de internet üzerinden güvenli ve kontrollü bir bilgi paylaşımı yapılmasını sağlar. Bu sistemi genişletilmiş bir intranet ağı şeklinde değerlendirebilirsiniz. Extranet günümüzde özellikle büyüme hedefi olan ve kurumsallaşan işletmelerin en büyük yardımcıları arasındadır.

extranet nedir ne i̇şe yarar kullanım alanları

Extranet Kullanım Alanları Nelerdir?

Extranet farklı kullanım alanları olan internet tabanlı bir bilgi paylaşım ağıdır. Bu özel ağ çok farklı amaçlarla kullanılabilir. 

Sizlere extranet kullanım alanlarından bazılarını açıklayacağız;

Dağıtım Ağı Sistemleri: İşletmeniz dağıtım ağı ile ürün satışı yapıyorsa tedarikçi ve distribütörlerle etkili iletişim kurmayı sağlar.  Pazarlama departmanı ve distribütör arasında fiyatlandırma, yeni ürün bilgisi gibi birçok konu için hızlı iletişim sağlar.

Bayilik Sistemleri: Ülkemizde bayilik sistemleri hızla artmaktadır. Franchise sistemiyle farklı şehir ve ülkelere yayılan çok sayıda lokasyon için hızlı bir şekilde iletilecek standartlaştırılmış süreçlerde etkilidir. Ürün bilgisi, el kitabı, kılavuz, reklam talimatları, yeni kurumsal uygulamalar gibi birçok konuda tüm bayilere kolayca bilgi yaymayı sağlar.

Kamu Kurumları:  Kamu kurumları arasında iş birliği çok önemlidir. Kurumlar arasındaki projeleri sürdürülebilir hale getirmek ya da haberleri güvenli şekilde paylaşmak için extranet geleneksel bir e- postadan çok daha güvenlidir. İş birliğinin güvenli hale getirilmesini sağlar.

Meslek Odaları ve Dernekler:  Meslek odaları ve dernekler binlerce üyeye sahiptir. Bu üyeler arasındaki iletişimi ve bilgi alışverişini sağlayacak güvenli bir internet tabanlı sistem olabilir.  Personeller kurumsal iletişimi, mevzuat değişiklikleri, güncel haberler konusunda hızlıca iletişim kurabilir. Ayrıca üyeler sosyal akış içinde kolayca iletişim kurabilirler.

Hayır Kurumları: Hayır kurumlarının en önemli gelir kaynakları bağışlardır. Bu yüzden etkinlikler düzenlemek için organize çalışan kurumlarda mekan rezervasyonu, ikramlar, siparişler gibi birçok konuyu düzenleyebilmek zorlayıcı olabilir. Proje yönetimi için extranet çok işlevsel bir fikirdir.

Mali Müşavirler ve Muhasebeciler: Özellikle yıl sonlarında mali müşavirler ve muhasebecileri çok zorlu bir dönem bekliyor. Yıl sonu işlemleri ya da vergi zamanları müşteri talepleri ve belge yığını büyük karışıklık oluşturur.  Bu yüzden mali konularda müşterilerle bilgi alışverişini pratik hale getirecek bir sistem extranet olabilir. Ayrıca bu sistem finansal verilerin güvenliğini de sağlayacaktır.

Extranetin İşletmeniz İçin Faydaları Nelerdir?

Extranet işletmeler için çok büyük avantajlar barındırmaktadır. Özellikle kurumsal ve farklı paydaşları olan işletmeler için şu konularda yardımcı olur;

  • Bilgi Paylaşımını Basitleştirir: Extranet bilgi paylaşımını basitleştirir.  E posta haberleşmesi ile gözden kaçan durumlar olabilir.  Ayrıca mailde sürekli bilgi aramak zor olabilir. Extranet ile yüklenen belgeler tek bir yer üzerinde durabilir. Her paydaş aradığını ve yapması gerekeni kolayca bulabilir. Bilgi paylaşımı ve bilgiye ulaşma çok kolaydır.
  • Belge Güvenliği Sağlanır:  Bilgiler her işletme için çok önemlidir. Günümüz veri çağı olduğu için extranetin en önemli avantajlarından biri de SSL şifrelemeleri sayesinde belgelerin güvenliğinin sağlanmasıdır. Ayrıca sistem üzerinde belirli alanlara ve dosyalara erişimi sınırlandırabilirsiniz. Yani sistem üzerinde tak bir hakimiyet vardır. Ayrıca hangi kullanıcının hangi dosyaya ne zaman ulaştığını takip edebilirsiniz.
  • Büyük Projeler Yönetilebilir:  Özellikle uzaktan çalışma durumu olan büyük projelerde iş birliği extranet sayesinde çok kolaylaşır. Kullanıcılar akıllı telefondan ya da bilgisayardan istediği ortak belgelere ulaşabilir. Proje yönetimi çok pratik hale gelir. Burada görev ataması yapabilir, takvimleri belirleyebilir ve belgeleri hem yükleyebilir hem de saklayabilirsiniz. Sistem üzerinde herkes görev tanımını bilir ve sorumluluğunun farkındadır.
  • Kullanım İçin Uzmanlık Gerektirmez: Extranet pratik bir bulut tabanlı ağdır. Yani kullanabilmek için uzmanlığa ya da özel bir eğitime ihtiyaç yoktur. Kullanıcılar nasıl kullanacaklarını kısa süre içinde kavrayabilirler. Özellikle küçük işletmeler için dijital eğitimlere yapılan yatırımları en aza indirir.
  • Marka İmajını Güçlendirir:  Günümüzde marka imajı ve kurumsallık çok önemli iki kavramdır. Müşterilerinize profesyonel bir imaj yansıtmanın yollarından biri güçlü bir extranettir. Müşterilerinizle uzun vadeli ilişkiler kurabilmek için olumlu izlenim oluşturmanız gerekiyor. Müşterilerinize dosya paylaşma, iletişim gibi basit işlemlerde dahi sorunsuz marka deneyimi yaşama fırsatı verebilirsiniz.

Extranet Ağının Markalaşmaya Etkisi

Günümüzde küçük işletmeler dahi çok basit yatırımlarla markalaşma yoluna gidebilirler. Özellikle yolun başında olan işletmeler için markalaşmada sağlam adımlar atmak önemlidir. Firmanızın büyümesi sürecinde şirket içi personellerin güvenli iletişimi ve iş akışı sağlaması için intranet yazılımı yeterli olacaktır. Ancak sisteme tedarikçi, müşteri ya da diğer paydaşlar eklendiyse artık extranet gibi internet tabanlı ağ sistemlerine ihtiyacınız vardır.

Bir müşteri işletmenizle çalışmaya başladığında her şeyin kusursuz işlediği bir sistem görürse markanıza olan güveni arttıracaktır. Markalaşma için işletmenin tüm paydaşları arasında bilgi alışverişi hızlı olmalı, iş akışı kolayca takip edilebilmelidir. Ayrıca tüm paydaşlar üzerinde denetim ve hakimiyet markalaşmanın anahtarıdır. Extranet yazılımı ile bilgi alışverişini hızlı, güvenli ve kontrol edilebilir hale getirebilirsiniz. Böylece markalaşma sürecinizi profesyonelleştirebilir ve kusursuz hale getirebilirsiniz.

Bilgiyi hızlı bir şekilde paylaşmayan ve kurumsal imaj çizmeyen işletmeler markalaşma konusunda boşa yatırım yaparlar. Kullanıcı adı ve parola gibi özel sistemlerle erişim olan internet tabanlı bir iletişim ağı kullandığınızda markanızı sağlam temeller üzerine oturtabilirsiniz.  Özellikle yayılmak isteyen bir markaysanız extranet yazılımını markalaşma bütçenize ilave etmeniz çok önemlidir.

Web Yazılım

Web Yazılım

Kurumsal ve bireysel ihtiyaçlara yönelik web yazılım projeleri geliştiriyoruz. Hayalinizdeki projeleri dijital dünyaya taşıyacak yazılım ve kodlama çalışmalarını hayata geçiriyoruz.  Öncelikle web yazılım ve mobil uygulama yazılımı alanında taleplerinizi dinlenir.  Ekibimiz tarafından taleplerinize yönelik projelendirme yapılır.

Web tasarım ve kodlama çalışmaları sonrasında projeniz sunulur. İstediğiniz revizeler sonrasında web yazılım projelerinizin son hali teslim edilir. Web yazılım hizmeti sonrası destek konusunda da Kumsal Ajans güvencesi devam eder.

Ürününüz veya hizmetiniz için en iyisini birlikte yapalım.

Uzmanlığımızı ve yeteneğimizi, ürün ve hizmetleriniz ile birleştirelim.
FORMU DOLDURUN SİZİ ARAYALIM
Biz Sizi Arayalım