SEO yani Arama motoru optimizasyonu, insanlar ürün veya hizmet ararken görünürlüğünü artırmak için bir web sitesini iyileştirmeye yönelik çalışmalar bütünüdür. Bir web sitesinin arama motorlarında ne kadar fazla görünürlüğü varsa markanın yeni müşteriler çekme olasılığı o kadar yüksektir.
Web sitesi görünürlüğü genellikle sitenin arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP'ler) yerleşimi veya sıralaması ile ölçülür. Her sektörde işletmeler her zaman dikkat çekmek adına ilk sayfa için yarışırlar.
Google'da SERP'ler genellikle sayfanın üst kısmında reklamlar içerir. Bu reklamlar, işletmelerin bu ilk sayfaya yerleştirilmesini sağlamak için ödeme yaptıkları sürece orda kalmalarını sağlar. Reklamlardan sonraki sıralamalar motorlarının organik arama sonuçları olarak adlandırdığı normal arama listeleridir. SEO süreci, bir işletmenin organik arama sonuçlarını artırmayı ve siteye organik arama trafiği çekmeyi amaçlamaktadır. SEO sayesinde bir web sitesine ücretli arama, sosyal medya, yönlendirmeleri ve diğer kanallardan gelen trafik yerine organik arama trafiği çekilebilir.
Organik arama trafiği web siteleri için daha yüksek kaliteli trafiktir. Çünkü kullanıcılar bir sitenin sıralayabileceği belirli bir konuyu, ürünü veya hizmeti aktif olarak ararlar. Bir kullanıcı bu siteyi arama motoru aracılığıyla bulursa daha iyi marka etkileşimi ortaya çıkar.
Hemen hemen her işletme arama motoru optimizasyonundan (SEO) yararlanabilir. Sunacak bir ürününüz veya hizmetiniz varsa arama motorlarında arayan bir kitleniz olacaktır. Bu noktada da SEO çalışmalarına ihtiyacınız var demektir. İşletmelerin müşterilerinin gerektiğinde onları bulabildiklerinden emin olmaları gerekir ve SEO sayesinde bunu yapabilirler. Etkili bir SEO stratejisi uygulandığında potansiyel müşteriler arama motorlarında onları işletmenize çeken alakalı terimleri arayabilirler.
SEO'nun hemen hemen her endüstri için etkili olabileceği söyledik. Ancak bazı endüstrilerin SEO'dan diğerlerinden daha fazla yararlanabilir. Özellikle ülkemizde e ticaret, restoran, otel, sağlık kuruluşu ve sağlık hizmetleri, hukuk, blog sitesi gibi alanlarla ilgileniyorsanız SEO stratejilerine ihtiyacınız var demektir.
Yazımızın bu bölümünde sitenizin 2022 yılında organik trafiğini artırmak için dikkat etmeniz gereken SEO teknikleri bulunmaktadır. Burada sadece site içi SEO taktiklerini değil, site dışı SEO teknikleri de bulacaksınız. Buradaki SEO uygulamalarından bazıları üzerinde çalışarak, görünürlüğünüzü ve trafiğinizi iyileştirmek için çalışabilirsiniz.
Rakiplerinizin SEO stratejisi hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, kendi siteniz o kadar iyi performans gösterebilir.
SERP'lerde rekabet ettiğiniz web siteleri için neyin işe yaradığını bulmak için zaman ayırdığınızda analizinizi bir sonraki seviyeye taşıyabilir ve kendi yaklaşımınızı belirlemek için bu verileri kullanabilirsiniz.
SEO’da rakiplerinizin en iyi performans gösteren sayfalarını bulmak iyi bir başlangıç olacaktır. Böylece organik trafiğinin nereden geldiğine ve ne tarafından yönlendirildiğine dair bir veri elde edebilirsiniz. Rakiplerinizin en iyi sayfalarını analiz etmek şu konularda yardımcı olacaktır:
Bir içerik stratejisi oluşturmak için iki yönteminiz var;
Mevcut içeriği optimize etmek genellikle en etkili seçenek olacaktır. Çünkü dizine eklenmiş içeriği iyileştirmek daha çabuk sonuç almanızı sağlar.
Bir amacı olan içerik oluşturmanız ve oluşturduğunuz içerikte kullanıcılara bir değer vermelisiniz. Yani yeni içeriğin oluşturulması için bir strateji geliştirmeli ve içeriğin her detayını planlamalısınız.
İçerik planınızı yönlendirmenin en hızlı yollarından biri rakiplerinizin sıraladığı ancak sizin görmediğiniz anahtar kelimeleri görmenize yardımcı olacak bir anahtar kelime boşluğu analizi yapmaktır. Bu sayede oradaki boşluğu doldurmak için bu anahtar kelimeler ve konular etrafında içerik oluşturabilirsiniz. Ve bunu özel SEO araçlarıyla daha hızlı ve daha verimli bir şekilde yapabilirsiniz.
SEO süreçlerinde en büyük zorluklardan otorite geri bağlantılarının nasıl kazanılacağıdır.
Geri bağlantılar, Google'ın en üst düzey faktörlerinden biri olmaya devam ediyor ve alakalı bağlantıları başarılı bir şekilde kazanmanıza yardımcı olabilecek birçok farklı bağlantı kurma stratejisi bulunuyor.
Tıklanma oranı, bir sıralama faktörü olarak kullanılır ve optimize edilmesi gereken bir metriktir. Ancak sitenizin tıklama oranını etkileyebilecek öğeleri bilmeniz gerekiyor;
Bu nedenle başlık etiketleri ve meta açıklamaları hala arama motorlarında etkili sıralama adına önemli faktörlerdir.
Sayfa optimizasyonu, SEO uygulayıcılarının asla çok ciddiye almadığı nispeten zayıf bir sıralama faktörü olmuştur.
SEO dünyasında süreçler çok hızlı bir şekilde değişiyor. BERT ve MUM güncellemelerinin piyasaya sürülmesiyle en son SEO trendleri değişti. Artık Google'ın sıralama algoritmasında tahmin ettiğiniz gibi sayfa sitesi optimizasyonu gibi metrikler daha fazla ağırlık kazandı.
SEO endüstrisi, Google'ın sıralama algoritmasındaki kullanıcı deneyiminin etkisi artarak devam ediyor. Bu nedenle sade bir site mimarisi, kısa süreli yükleme hızı ve mobil deneyim önemli sıralama faktörleridir. Ancak bu faktörlerin hiçbirinin sıralamalar üzerinde diğerlerinden daha fazla etkiye sahip değildi.
Kullanıcı deneyiminin kaliteli olduğunu gösteren en önemli metrik bekleme süresi olmaktadır. Bu nedenle bekleme sürenizi arttıracak stratejiler geliştirmelisiniz.
Google gelişiyor ve algoritması da gittikçe değişiklik gösteriyor. Artık Google’ın amacı kullanıcılarının niyetini anlamaktır. Onların ne beklediklerini, ne aradıklarını ve daha spesifik olarak hangi arama sonuçlarının ihtiyaçlarına cevap vereceğini bulmaya çalıır.
Bu nedenle web sitenizin yalnızca anahtar kelime odaklı içerik oluşturarak Google'ın ilk sayfasında görünmesini beklemeyin. Yalnızca anahtar kelimelere bakmak yeterli değildir. Artık kullanıcılara yönelik bir içerik oluşturma sürecine girmelisiniz.
Google'da sesli arama yapıyor musunuz? Genellikle arama çubuğuna yazarak arama yapılıyor.
Ancak sesli asistanların ortaya çıkmasıyla bu süreç de hızlı bir şekilde evrilmeye başladı. Artık dünya çapında 4,2 milyar sesli asistan kullanılıyor (2024 yılına kadar 8,4'e ulaşacağı tahmin ediliyor.) Google için daha akıcı ve sesli arama odaklı bir içerik oluşturmalısınız. Ve daha konuşkan bir arama motoru dünyasında web sitenizi sesli arama için optimize etmelisiniz.
Uzun bir blog yazısı yazma motivasyonunu bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu durumda neden mevcut bir içeriğinizi 1.200 kelimeden 2.000'e çıkarmıyorsunuz?
Mevcut içerik zaten belirli bir otorite ve belirli bir yerleşik bir okuyucu kitlesine sahiptir. Sıfırdan yeni bir gönderi oluşturmak yerine mevcut bir gönderinin arama sonuçlarındaki performansını güncellenmiş bilgiler ve ekstra içerikle yenileyerek artırmak çok daha kolay olabilir.
Bekleme sürenizi artırmanız gerektiğini söyledik. Bunu yapmanın video kullanmaktan daha iyi bir yolu var mı?
Bunun için web sitenizdeki içeriklerde mutlaka video içerikler de paylaşın. Bu sayede ziyaretçilerinizin sayfada kalma süresini arttırabilirsiniz.
Tüm Google aramalarının % 46'sı yerel arama yapan kişilerden oluşuyor. Bu aramalar şu şekilde olabiliyor:
Belirli bir bölgede hizmet veren fiziki işletme sahipleri için yerel SEO bir zorunluluktur.
Bu sayede yakınlarda yaşayan potansiyel müşterileri yakalamak için gerekli adımları elde edebilirsiniz. Çevrimiçi yerel işletmeler için bir Google araması yapan kişilerin % 72'si 8 kilometre karelik bir alan içindeki işletmeyi ziyaret etmektedir.
Uzun kuyruklu anahtar kelimeler -özellikle üç veya daha fazla kelime içerenler - sesli aramada önemli bir rol oynar. Bu tür bir anahtar kelimeyi sıralamak için aşağıdaki işlemi kullanarak web sitenizde onları hedefleyen içerik oluşturmanız gerekir: